Sirupy, štávy, medy, MADE HOME

Už několik let si pokaždé přeji udělat domácí bezovou šťávu, lipový sirup nebo pampeliškový med.

Vždycky je to jen otázka nějakého týdne, dvou a květy lípy a bezu jsou pryč, pampelišky odkvetou. Pokaždé na to tlačím a zjistím, že nemám buď víčka, lahvičky, sklenice, no prostě vždycky mi něco chybí. Hlavně teda nemám čas sama na sebe!

Letos jsem si řekla, že na to prostě kašlu, že se pak vždycky stresuju a sama sebe pak jen negativně hodnotím. Že jsem to zase nezvládla a že jsem špatně organizovaná a neschopná. No vážně, zkritizovat se umím báječně.

Pak přišel týden pampelišek a já si řekla: „No jo, to já přeci nestíhám, jsem v pohodě, nestresuju se z toho stejně jako každý rok…“ Ale potom jsem se zastavila a řekla si: „A to jako vážně? Takhle to fakt chceš? A proč jako? Je snad něco důležitější než ty sama a to, co ty sama chceš?“ Tak jsem to nějak nechala plavat, ale sem tam jsem o tom přemýšlela, proč si to nikdy nedopřeju?

Já sama pro sebe! Vždyť tyhle věci mě tak moc baví!

A pak nastal týden bezu a já kráčela se svojí dcerou, se psem a s igelitkou, rukavicemi a nůžkami urvat kus přírody u nás na poli. A víte co, všechno jsem pak úplně v pohodě stihla. Nejen bez, ale také levandulový sirup a MED!

Tady jsou fotky a recepty, třeba se Vám budou hodit.

Jestli Vás to baví tak jako mě, udělejte si na to čas. Je to sice trochu patlárna, ale když jsem všem sousedům dávala na grilovačce ty krásné lahvičky a oni pak dalších 14 dní různě za plotem při náhodném setkání znovu děkovali a chválili, jak to bylo dobré, stálo to za to.

A takový HOME MADE VÁNOČNÍ DÁREK je dle mého názoru nejkrásnější :-).

  1. narvat tak půlku igelitky květů, čím víc, tím výraznější chuť sirupu
  2. co se vám povede, očištěné květy od broučků, oloupaných a nakrájených 6 citrónů na plátky namočíte do 5 litrů převařené a vychladlé vody a dáte na 24 hodin do tmy louhovat
  3. vyndáte a scedíte bezovou vodu přes plátno, já použila plínku, a dáte vařit
  4. až bude voda teplejší, přidejte na jeden litr kilo cukru, někdo dává světlý, sirup je pak světlejší, já použila třtinový cukr a sirup mám tmavý, přidejte na 2 litry tak 1 sáček kyseliny citronové
  5. povařte jen krátce, seberte pěnu, já jí stahuju papírovou kuchyňskou utěrkou, jde to s ní skvěle, pěna se sama na papír přilepí, a naplňte sirup do všeho, co máte, Ikea prodává hezké lahvičky za rozumnou cenu

  1. nastříháte květy i stonky levandulí, já jsem měla svoji ze zahrádky, čím víc, tím výraznější chuť sirupu a medu
  2. opláchnuté květy, oloupaných a nakrájených 6 citrónů na plátky, čtyři stonky máty a čajovou lžičku skořice namočíte do 5 litrů převařené a vychladlé vody a dáte na 24 hodin do tmy louhovat
  3. vyndáte a scedíte levandulovou vodu přes plátno, já použila zase tu stejnou plínku, a dáte vařit
  4. až bude voda teplejší, přidejte na jeden litr kilo cukru, někdo dává světlý, sirup je pak krásně růžovo-červený, já použila zase třtinový cukr a sirup mám tmavý
  5. povařte jen krátce, seberte pěnu a naplňte, já jsem tentokrát použila lahvičky z PEPCA
  6. med se dělá úplně stejně, jen dáte na 1 litr vody 2 kila cukru, stejně povařit, sebrat pěnu a naplnit do sklenicKdo chce, dává do špajzky, do skříňky, do ledničky… Důležitá je ale také dekorace. Na levandulový sirup jsem přivázala malé svazečky tří stonků s květy a na med jsem použila obyčejný papír na pečení, pod papír na víčko jsem dala 1–2 květy a zavázala bavlnkou. Na tu jsem ještě uvázala jednu levanduli. Když si med bude někdo v zimně rozdělávat, ucítí pod papírem, až to rozbalí, krásnou vůni levandule.

    No, nechtěli byste takový krásný dárek? 

    Tak tvořte s láskou jako já

    Iva Bernát

Iva Bernát
Mým skutečným talentem jsou technické věci ONLINE PODNIKÁNÍ. A protože miluji aplikace a funkční systémy MioWeb, FAPI a Smart Emailing, pomáhám začínajícím podnikatelům jako jejich OSOBNÍ PRŮVODCE plážovým podnikáním.   Můj příběh si přečtěš zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *